снимка pixabayВ момента проблемът е в извършването на спешно ваксиниране на

...
снимка pixabayВ момента проблемът е в извършването на спешно ваксиниране на
Коментари Харесай

Обявиха какво се случва, ако първата доза от ваксината е от една марка, а втората от друга

снимка pixabay

В момента казусът е в осъществяването на незабавно имунизиране на оптимално доста хора от рисковите групи.

Компаниите, които са създали имунизациите, са тествали единствено личните си медикаменти над доброволците.

Възможно ли е ваксиниран с първа доза от една ваксина, да получи втората инжекция от друга? На доктрина няма нищо, което да пречи да стане, само че преди този момент от значително значение е да се създадат доста проучвания, твърди пред " Ел Паис " испанската специалистка Мария Монтоя, началник на групата за вирусна имунология в Центъра за биологични проучвания “Маргарита Салас ” (CSIC), която е в борда на шефовете на Испанското общество по имунология, проверяваща SARS-CoV-2.

Досега фирмите, които са създали имунизациите, са тествали единствено личните си медикаменти над доброволците. Клиничните тествания все още са с една и съща ваксина както в първата, по този начин и във втората доза. Така е поради бързината, с която е направено всичко, с цел да има ваксини, които са безвредни и да защитят хората допустимо най-скоро, разяснява Мария Монтоя.

Евентуалното съчетание на два препарата пробно не е тествано при хора, само че е правено при животни и за други болести.

За да стане допустимо да се комбинират две ваксини – една за първата, друга за втората доза, са нужни обстойни клинични изпитвания, инспекция на всички параметри. Като да вземем за пример времето, което би трябвало да изтече сред първата и втората доза, коя е най-хубавата композиция при редуването, т.е. кое работи по-добре, в случай че А е първа и В е втора, или противоположното. “Има доста променливи, които към момента не са проучени или открити ”, признава Мария Монтоя.

Към момента това е единствено теоретично съмнение, като на хартия няма нищо, което да ни кара да мислим, че сходно периодично повтаряне може да бъде нездравословно, прибавя тя. „ Но това не може да се приложи на процедура, до момента в който не разполагаме с данните по какъв начин да го създадем. През идващите месеци ще излязат доста разнообразни типове ваксини и една от опциите е точно комбинирането им ”, акцентира специалистът.

В момента казусът е в осъществяването на незабавно имунизиране на оптимално доста хора от рисковите групи, както и дефицитът на ваксини, а не във опцията да се комбинират две от тях. Защото до момента в който няма задоволително дози в наличност, не може да се мисли за комбинации, изключително за ваксини на разнообразни компании, които се съхраняват при разнообразни условия, и чието съчетание изобщо не е тествано, акцентира Мария Монтоя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР